Jubileumsåret er godt i gang

I 2009 fyller NTF 125 år. Nærmere bestemt 15. oktober, som også er åpningsdagen for NTFs landmøte. Dette er litt – men bare litt – tilfeldig. Foreningens vedtekter sier nemlig at Landsmøtet skal holdes så nær opptil foreningens stiftelsesdag som mulig.

På selveste dagen går den største av jubileumsaktivitetene av stabelen i Operaen i Oslo. Og det er slett ikke den eneste markeringen som er planlagt. Her blir det aktiviteter på flere plan gjennom hele året. Men det meste – og det største – er lagt til noen dager midt i oktober.

JubileumsQuiz hele året

Hvor godt kjenner du NTFs historie? De færreste har vel fordypet seg i akkurat dette temaet. Men nå får du muligheten til å teste dine kunnskaper – og kanskje lære litt nytt om foreningens fjerne og nære fortid. Hver måned i 2009 presenterer vi en ny quiz. Antall spørsmål er begrenset til fem per måned, slik at i alle fall ikke omfanget skal være til hinder for deltakelse. I perioden januar til og med april holder vi oss til de første 100 årene – 25 år per måned. Fra mai og ut året konsentreres spørsmålene om perioden fra 1984 og fram til jubileumsåret.

Quizene våre skal være både til lyst og til lærdom. Lek og lær! Det går an å prøve seg flere ganger. Og blant dem som svarer riktig på alle spørsmålene, trekker vi hver måned ut en vinner som vil motta et gavekort på kr 1 000 fra NTF. Gå inn og prøv. Kanskje blir det deg som stikker av med en premie?

Jubileumsforedrag på turné

En jubilant som NTF vil gjerne gi noe til sine egne. Gaven i 2009 har form av et jubileumsforedrag. Foredragsholder er nestor fra både forening, undervisning, forskning, politikk og enda mye mer – Leif Arne Heløe. Både Heløe og foredraget, som har fått tittelen «Fra tanntrekker til helsearbeider: En helseprofesjon blir til», er nærmere omtalt i Tidende nr. 1 – 2009.

Foredraget vil bli holdt på mange steder rundt omkring i landet. Dessverre makter verken foredragsholderen eller vi å nå fram til alle 21 lokalforeninger. Derfor har vi etter beste evne gjort et utvalg for å kunne dekke de fleste regioner. Fortsatt arbeider vi med enda flere alternative destinasjoner.

Landsmøte med jubileumssmak

Landsmøtet 2009 lar det ikke gå ubemerket hen at det er jubileumsår. Både fagprogrammet og utstillingen Nordental vil bære preg av dette. Og selvsagt blir selve jubileumsdagen behørig markert under åpningen. På hvilken måte får du se når du stiller på Varemessen på Lillestrøm torsdag 15. oktober. For du tar vel ikke sjansen på å gå glipp av dette Landsmøtet?

Jubileumskvelden feires i Operaen

Om kvelden torsdag 15. oktober er det duket for det store jubileumsarrangementet; nemlig festaften i Operaen. Enten du har besøkt Norges flotte, nye kulturbygning tidligere eller ikke, denne begivenheten må du sørge for å få med deg. Du kan forvente deg en helt spesiell kveld, med framragende kultur og deilig mat i et unikt bygg med fantastisk beliggenhet. Og selvsagt i det aller beste selskap – nemlig oss selv. Dette blir en skikkelig happening med et uslåelig konsept. En kombinasjon av kamerataften og opera – nærmest en KamerOpera – eller muligens en ballett. Det kunstneriske programmet er fortsatt ikke endelig fastlagt, men uansett er vi overbevist om at dette blir en opplevelse å huske lenge.

NTF feirer sitt 125 års jubileum bl.a. med en festaften i Operaen. Foto: Kristin Aksnes.

Tannlegenes egen revy på Varemessen

Revy er en underholdningsform som ser ut til å tiltale tannleger. Opp gjennom årene er det arrangert utallige studentrevyer på lærestedene, og tradisjonen videreføres fortsatt. Gamle «studenter» går mann av huse for å gjenoppleve stemningen fra forgangne dager. Og mange odontologiske revyartister har fortsatt sin løpebane på de skrå bredder i flere tiår etter studietiden.

Noen av disse har lovet å slå sine krefter sammen for å glede både sine kolleger og andre med gamle og nye spillopper. I forlengelsen av programmet fredag 16. oktober blir det derfor gitt en forestilling ute på Varemessen som det nok kommer til å gå gjetord om. Husk å legge inn dette når du planlegger og melder deg på til Landsmøtet i år. Dette vil du garantert ikke gå glipp av.

Jubileumsmarkering på Ekeberg

Mange medlemmer har gjort stor og langvarig innsats for NTF. Mange personer har gjennom lang tid hatt et nært og godt samarbeidsforhold med foreningen, både på faglig, organisasjonsmessig og forretningsmessig plan, og i både inn- og utland. Mange vil ønske å hylle jubilanten særskilt ved den milepælen det er å fylle 125 år. Disse «mange» inviteres til et eget arrangement på Ekebergrestauranten, Oslos perle, vakkert beliggende med flott utsikt over hele byen. Arrangementet finner sted onsdag 14. oktober og blir en opptakt til den øvrige jubileumsfeiringen på Landsmøtet.

Ekebergrestauranten er en av Oslos arkitektoniske perler, med skulpturpark og spektakulær utsikt. Foto: Kristin Aksnes.

Oppdatert versjon av NTFs logo

I anledning av jubileet har vi justert litt på NTFs logo, som er designet av Mike Mills. Både tannlegenes gode skytshelgen Sankta Apollonia og skriften i logoteksten har fått en ansiktsløfting. Skrifttypen er spesialdesignet, og Apollonia har fått færre detaljer, noe som gjør logoen enklere å bruke særlig i nettversjon.

Medlemmer har anledning til å bruke NTFs logo til trykksaker, skilt, nettsted og tilsvarende materiell. Det forutsettes at bruken er i henhold til NTFs regler, herunder de etiske reglene.

Historiebok - mest om de siste 25 årene

En egen bokkomité har alt arbeidet lenge med manus til boka som skal ta for seg NTFs historie fra perioden 1984-2009. Helt fra 1909 har det vært gitt ut en bok ved utgangen av hver 25-årsperiode i foreningens historie. Dette er ikke en tradisjon som kan brytes uten videre!

125-årsboka vil gi en kortfattet oppsummering av de første 100 og så ta for seg de siste 25 årene tema for tema. Målet er at du som medlem og leser skal få en bok du både kan kose deg med, og som kan gi deg den informasjonen du savner om viktige saker og begivenheter i perioden. For jammen har det skjedd litt av hvert. Forfatter av jubileumsboka er NTFs mangeårige fag- og informasjonssjef, nåværende styreleder i Norsk Tannvern Reidun Stenvik.